Hoe zorg je ervoor dat je Accountantskantoor klaar is voor softwareverandering?

Offsoo benadrukt het belang van effectieve accountancysoftwareverandering in accountants- en administratiekantoren. Het artikel biedt een stapsgewijze aanpak om teams te helpen zich aan te passen aan nieuwe software, rekening houdend met weerstand tegen verandering en het belang van betrokkenheid. Offsoo's aanpak moedigt evaluatie en reflectie aan om toekomstige verbeteringen te faciliteren.

3 minuten
Hoe zorg je ervoor dat je Accountantskantoor klaar is voor softwareverandering?

Offsoo - Begeleiding bij Accountancysoftwareverandering

Elk bedrijf, inclusief accountants- en administratiekantoren, wordt geconfronteerd met de noodzaak tot verandering. De implementatie van nieuwe accountancysoftware of de introductie van extra functionaliteiten vergt een verandering in gedrag bij medewerkers. Ondanks de beschikbaarheid van innovatieve tools, vraagt de daadwerkelijke overgang en acceptatie daarvan specifieke aandacht.

Waarom vinden velen accountantskantoren verandering lastig?

Van nature hebben mensen de neiging om vast te houden aan gewoonten. Maar hoe overtuig je je team om bestaande gewoontes te veranderen? Het begrijpen van de fases en factoren die bijdragen aan een succesvolle overgang kan dit proces ondersteunen.

Stap 1: Start met het huidige beeld

Begin met het inzichtelijk maken van het einddoel van de accountancysoftware verandering vanuit de huidige situatie. Maak helder wat de nieuwe situatie jouw team oplevert. Het is essentieel dat de voordelen niet alleen voor het management duidelijk zijn, maar vooral ook voor de medewerkers zelf. Wat zijn de cruciale vragen bij accountancysoftware verandering?

 • Is het daadwerkelijke probleem helder gedefinieerd?

 • Worden veranderingen voorgesteld zonder het werkelijke probleem aan te pakken?

 • Is de impact van de verandering groter dan het huidige probleem?

 • Zijn de specifieke proceswijzigingen duidelijk?

 • Hoe bepaal je of de verandering succesvol is?

 • Wie zijn de verantwoordelijken voor deze verandering?

Stap 2: Oud versus nieuw

Bekijk hoe de huidige werkwijze zich verhoudt tot de gewenste situatie. Gebruik praktijkvoorbeelden om de veranderingen te illustreren. Maak het niet alleen een noodzaak, maar zorg ook voor enthousiasme over de voordelen. Het identificeren van mogelijke barrières vooraf kan helpen om deze te overkomen. Weerstand bij verandering De meeste mensen houden niet van verandering. Het is vaak niet de verandering zelf die weerstand oproept, maar het proces eromheen. Om medewerkers echt betrokken en enthousiast te krijgen, is het cruciaal om ze actief deel uit te laten maken van het veranderingsproces. Redenen voor weerstand kunnen zijn:

 • Twijfel over de noodzaak van de verandering

 • Onvoldoende communicatie over de visie

 • Misinformatie en geruchten

 • Het gevoel dat de oude manier nog prima werkt

 • "We hebben dit al eerder geprobeerd"

Stap 3: Vier successen

Stel tussendoelen op en vier deze wanneer ze behaald zijn. Maak de oude werkwijze daarnaast minder aantrekkelijk, zodat het team gestimuleerd wordt om de nieuwe aanpak te omarmen.

Stap 4: Activeer het team

Het juiste moment en de juiste aanpak zijn cruciaal. Zorg dat er voldoende kennis en capaciteit is om de verandering te ondersteunen. Overweeg de verandering tijdens een rustigere periode door te voeren.

Stap 5: Nieuwe gewoontes integreren

Bij elke verandering is er een aanpassing in gewoonte nodig. Voor het succesvol adopteren van nieuwe accountancysoftware is herhaling en consistentie key.

Evaluatie: Reflectie op verandering

Evalueer tijdens en na het proces. Een positieve ervaring kan de bereidheid tot toekomstige veranderingen vergroten. Zorg voor duidelijkheid over de behaalde resultaten, zowel voor het huidige traject als voor toekomstige initiatieven.

Ben je klaar voor de volgende stap?

Verminder handmatige processen, stroomlijn communicatie en geniet van de voordelen van digitale transformatie met Offsoo. Wil je net als vele anderen deze sprong maken? Ontdek de mogelijkheden en zet de eerste stap naar verandering met Offsoo. Neem contact op.